El projecte de «the Bastet Ladies» és extens i toca una mica de vàries disciplines. Una de els que més temps m’està requerint és la de l’animació, i en aquest apartat del blog comentaré una mica el procés de com desenvolupar-la (molt per sobre, només per tal que us feu una idea).
Hi ha molts temes a tenir en compte alhora de fer una animació, en aquesta entrada només en tocaré una: L’Storyboard. No sabria dir-vos si és la part més important del procés… Jo penso que no és ni més important ni menys, és una part més del procés i fer-ho bé suposarà l’èxit del projecte, o bé tornar-se boig del tot desenvolupant l’animació!
Però primer de tot comencem pel principi: Què és un storyboard? Bé, explicat de forma senzilla, és una representació visual del guió. És a dir, primer de tot tindrem un guió, que és un text que explica de forma detallada tot el que passa durant l’animació (o del capítol) que volem fer. Del que es tracta és de dibuixar en requadres el que es veurà durant l’animació, i fer-ho de la forma més fidel possible al que volem que acabi sent.
Per tant desenvolupar l’storyboard ja té una mica de dificultat, ja que tocarà començar a dissenyar escenes i punts de vista, això vol dir que serà important tenir un punt de vista més fotogràfic i cinematogràfic del que volem explicar. Sembla fàcil dit així, però no ho és! Si no volem que sigui molt pesat visualment haurem de fer servir varis punts de vista, i per cada punt de vista que apliquem haurem de tenir ben visualitzat mentalment com es veuran tots els elements per evitar estranys errors de continuïtat!
És una mica desesperant, però no cal patir, aviat se n’agafa pràctica! Si mai heu dibuixat algun còmic, és molt similar…
En l’storyboard es fan tot tipus d’anotacions: els diàlegs, moviments de la càmera, moviments dels personatges, alguns detalls que considerem importants que es vegin o si hem de consultar algun altre material de reforç per a l’escena en qüestió.

No hem d’oblidar que l’Storyboard és un material per guiar-nos, és important fer-hi els màxims detalls possibles i les màximes anotacions! Però això no vol dir que més tard no haguem de fer un nou dibuix fent més detallat i precís el que primerament havíem concebut en l’storyboard.
Llabors em preguntareu: -Però perquè tornar a repetir el mateix dibuix que ja hem fet en l’storyboard?- És fàcil la resposta. A vegades fa falta fer-ho de nou, l’storyboard de per si no és gaire detallat, per tant alguns elements de l’animació com el fons poden resultar molt poc desenvolupats en l’storyboard i és necessari fer-ho de nou amb més cura i atenció pel detall.
No m’extendré gaire més. Crec que ha quedat clar què és l’storyboard i per a què serveix… Però abans d’acabar explicaré una mica com hi treballo jo amb l’storyboard:
Primer de tot calculo quant de temps durarà el capítol, en principi són capítols curts d’entre 3 i 4 minuts de duració. Això més o menys són unes 9 pàgines amb 3 vinyetes cadascuna, per tant per aquesta duració necessitaré dibuixar 27 vinyetes per cada capítol. Hem de tenir en compte que la relació entre duració i nombre de vinyetes està molt agafada pels pèls i depenent de la velocitat que hi necessite donar o el ritme de la narració en tindrà moltes més o moltes menys per assolir el mateix temps de 3 o 4 minuts. Així que agafeu-vos la mesura de forma orientativa!
En algunes vinyetes hi treballo de la següent forma: Primer escanejo la vinyeta de l’storyboard, posteriorment vectoritzo els personatges (en diferents elements, per animar-ho després, nas, ulls, boca, cara, braços… tot per separat, ja en parlaré més endavant de l’animació). Passara vectors els personatges al principi porta molta feina, però després et permet estalviar-te hores (ja ho veureu).

Un cop tenim els personatges ja preparats toca preparar els fons. Primer de tot els tornem a dibuixar seguint el que hem fet a l’storyboard, però molt més detallat i un cop ho tenim fet passarem a vectors la feina feta.
Jo personalment ho passo a vectors tot, però si voleu tenir fons i personatges en altres tècniques (llapis, aquarel·les…) també es pot fer, és tot una qüestió de gustos.

I ja està! Un cop acabat podem ajuntar-ho tot en el programa d’animació per començar a crear el moviment, com podeu veure la diferència entre la imatge de l’storyboard i la que ha quedat després del procés és similar però diferent en qualitat! La feinada s’ho val!

Per acabar, només us comentaré que utilitzo petits adhesius per a marcar les escenes que ja tinc fetes. Així de forma visual entenc ràpidament què he fet i què queda per fer.

També incidiré que tingueu molt clar el temps que ha de durar la vostra animació… penseu que com més temps requereixi, hi haurà més feina a fer… us podreu desesperar de fer mil vegades el mateix, i no acabar mai l’animació, així que us recomano petits espais de temps per poder gestionar la feina que suposa de forma més agradable.
Una resposta a “Animació 1: L’Storyboard”
[…] capítol i a formar la trama de l’historia global. Hem de planificar bé els guions i els storyboards per tal que això es doni de forma […]