Fins ara hem parlat de coses divertides, com pot ser la creació d’storyboard i el disseny de personatges. Avui en canvi toca el post menys vistós, però el més interessant potser. Sobretot pels novells que comencen a animar per primer cop i es poden topar de cara amb un mur de disgustos, frustracions i desesperació… bé, potser exagero una mica massa, però no vaig desencaminat! Llegiu i em comprendreu!
El procés d’animació consta de varies parts, i cada una d’elles implica un cert esforç i una dedicació de temps important. Per tractar aquest tema posaré d’exemple (per variar) les «the Bastet Ladies» en que estem treballant ara mateix, així podré ser més precís en quant a les hores invertides respecte a la quantitat de feina feta.
Taula de temps dels diferents processos:
1 Fase de Gestació
(pot durar anys, en el meu cas va ser un any just)
-Obtenir la idea base del projecte
-Història general del projecte
-Personalitat
-Disseny dels personatges
-Disseny dels fons
-Disseny del món de la història
-Guia d’estils
És potser la fase més ingrata de fer de totes les fases que tractarem avui. I l’anomeno ingrata perquè és la més important de totes, és una fase que ens servirà de base per a tot el que farem a partir d’ara, per tant és essencial tenir tot el material d’aquesta fase com més complet i definit millor. Però –Sempre hi ha un però!– No vol dir que tot el que desenvolupem en aquesta fase ho fem servir.
En les fases posteriors s’anirà modificant i transformant en una altra cosa fins a arribar a ser el producte que volem, per això un cop acabada aquesta primera fase, passarem a la fase que he batejat amb el nom de:

2 Fase de Dolor en el purgatori de l’infern de l’animació 1
(pot durar des d’unes setmanes a uns mesos, depèn)
-Treure tot allò que sobra
-Obtenir un projecte consistent
Aquí toca començar a pensar amb el cap fred i deixar de banda les mil coses que ens semblaven una idea genial, però que veient-ho amb perspectiva és impossible condensar-ho tot en un sol capítol pilot.
En el cas de «the Bastet Ladies» havia plantejat tot un poble, amb boscos pel voltant plens de misteris, també un molí de vent (amb un gran misteri a resoldre!), i en el llac hi vaig posar una illa solitària (waw, la de mistèris que hi volia posar aquí també!)…
No només això, si no que el grupet de 4 nenes era inicialment de 6! genial! Com més millor!
Com veieu és impossible dur a terme moltes de les coses que volem fer. És impossible desenvolupar un petit capítol pilot per a fer-hi cabre tot això. Així que de totes les idees que havia pensat vaig deixar només 4 nenes (com puc incidir en la personalitat de totes elles i les seves relacions? impossible) i de l’entorn només la mansió (ja hi haurà temps per fer més aventures en altres llocs…).
3 Fase de creació del capítol pilot
( en el meu cas més de 300 hores)
-Guió
-Storyboard
-Dibuix
-Animació
-Muntatge del vídeo
Aquí comença per fi el que ens agrada: Dibuixar i animar! Primer de tot farem el guió, després l’storyboard. Ens agrada com es veu? Si! Doncs ara toca dibuixar totes les escenes que hem preparat en el guió i l’storyboard. Un cop dibuixat podem passar a animar-ho i finalment posarem el material acabat en el nostre editor de vídeo per a fer el muntatge…
Aquí descobrirem la nostra manca d’experiència! I segurament en traurem les conclusions més importants de totes.
En el capítol pilot de «the bastet Ladies» em vaig sentir incapaç de desenvolupar una situació on les 4 noies interactuessin de forma coherent i pdoer aprofundir en totes elles, així que vaig fer que només sortissin dues d’elles: l’Àgatha i la Claire. Però amés, la meva idea era massa llarga per a poder fer el capítol pilot tot sol! així que vaig optar per partir-ho en tres trossos (en tres capítols), de manera que al final, tot i durar 5 minuts no hi passava res. Era avorrit!
Amés, el dibuix era força elaborat (o almenys pel meu nivell d’animació) així que les hores es disparaven a cada escena.
Ja podeu anar intuint i veient quins errors vaig cometre… Per això passem a la fase….

4 Fase de Dolor en el purgatori de l’infern de l’animació 2
(Amb unes setmanes de reflexió n’hi ha d’haver prou)
-Buscar Feedback
-Replantejar tot el que ha fallat
-Comprendre les pròpies capacitats
-Aplicar el que hem après i reformular la primera fase «Fase de gestació» en el que anomenarem…
Molt bé, estem orgullosos del que hem fet! Hem dedicat moltes hores a l’animació, ens sembla preciosa i perfecte a tots els nivells, però… no rep bones crítiques. No ens deprimim, les crítiques son bones, i si són sinceres ens ajuden molt.
Ara toca tornar a seure davant de l’ordinador i pensar què ha fallat.
El primer de tot és el mal plantejament que vàrem fer. Si que és veritat que moltes coses van quedar fora durant fase de «Fase de Dolor en el purgatori de l’infern de l’animació 1», però tot i així no n’hi va haver prou, seguíem tenint una quantitat exagerada de material que no hem sabut gestionar bé.
Després tenim la història, no era ni bona ni permetia presentar els personatge sni tampoc permetia que passés res en un sol capítol!
I finalment el dibuix, exageradament complicat feia anar molt lent el procés.
5 Fase de maduració
(pot variar, jo vaig estar 3 mesos aquí)
-Refer la història general del projecte (si és necessari)
-Era bona la personalitat que havíem dotat al projecte? Tornar a treballar-hi si cal!
-Re-Disseny dels personatges.
-Re-Disseny dels fons
-Re-Disseny del món de la història
-Actualitzar la guia d’estils
Toca fer modificacions a tot allò que suposi una càrrega de feina i que amés ens perjudiqui. La nostra prioritat és crear un projecte que sigui coherent amb si mateix. Tot el que sobri per poca cosa que sigui millor treure-ho.
6 Fase vital: Flux de treball
(després d’haver fet les fases anteriors això ho veureu per si mateix: 0 minuts)
Això pot semblar una cosa poc important, però ho és i molt! Ja aprofundiré sobre això en properes entrades (que s’ho mereix), ara del que es tracta és d’entendre el concepte.
Bàsicament és desenvolupar una forma de treball que maximitzi les hores dedicades, l’energia invertida i que cada procediment que fem encaixi a la perfecció i de forma natural amb un altre. Ja sigui fent servir software o duent a terme una part més artesanal, tot ha de funcionar com els engranatges d’un rellotge de precisió.
És important perquè si no ho fem així, correm el perill d’encallar-nos i no saber com seguir, o pitjor, ens quedem sense energia i esgotats per la quantitat de feina de manera que acabem deixant el projecte a mitges i donant-lo per impossible.
Sempre és millor anar a poc a poc i sense parar, de forma constant que voler acabar-ho tot de cop! I com podeu veure en aquest article una animació senzilla ja passa per multitud de processos. El pitjor que ens pot passar és que després de dur a terme tots aquests punts tan cansats ens acabem rendint just quan comença la part bona per no saber tirar endavant un bon flux de treball.

7 Fase de creació del primer capítol
-Guió ( 8 hores)
-Storyboard (14 hores)
-Dibuix
-Animació
-Muntatge del vídeo (sumant dibuix, animació i muntatge: 140 hores)
Oh!Hem arribat fins aquí! Tenim la història, el món, els personatges amb un disseny que ens agrada i és fàcil de fer, i hem dotat de caràcter la sèrie! Amés ens hem desenvolupat un flux de treball per tal que sempre tinguem una o dues coses per anar fent i avançant el projecte en múltiples direccions.
Ara toca tornar a començar, però no és un començament real, si no de fer servir totes les eines que ens han donat els procediments anteriors per a tornar a escriure un guió, fer un storyboard i tota la resta.
I descobrireu que ara, no només ho feu tot molt millor, si no que veureu que tot està més encarrilat, i això us donarà la seguretat per a anar avançant el projecte sense patir per si no l’acabeu.
Com queda el tema en hores? Doncs per cada capítol actual hi dedico una mitjana de 162 hores des que començo a fer el guió fins que s’acaba.
El capítol pilot va costar moltes més de 300 hores al final. Així que queda clar que la evolució és palpable, tan en temps com en qualitat.
Tot i així, el projecte des que va començar fins que va acabar el primer capítol van ser més de 3 anys. Ja que no puc dedicar el 100% del meu temps a animar, si no que haig de compaginar-ho amb feines i vida social, familiar (i xicota ^_^ clar).
És una feinada, però val la pena! Ànims!
Una resposta a “Animació 3: Planificació”
[…] En tots els projectes hi ha parts fàcils, difícils, complicades, algunes requereixen una mica més de dedicació, i finalment hi ha les meves preferides: les parts molt i molt difícils. Podríeu pensar que en un llibre il·lustrat el més difícil és el text, o potser els dibuixos. No! El més complicat de tot és fer la portada! (I potser també decidir el títol…). Més que dissenyar personatges, fer una bona història, o planificar-se… […]