Hola de nou! Quan vaig començar a escriure sobre aquest tema (fer animacions) no pensava que hi hagués tant per explicar, i que aviat hauria acabat d’escriure tot el que creia que havia fet. Però estava molt equivocat! Cada cop que em poso a escriure aquest blog descobreixo que tinc el cap ple de temes que crec que són importants… I avui em veig sorprès de mi mateix per no haver parlat d’això abans: La guia d’estils!
Si no us voleu tornar bojos, és molt important que dediqueu un parell de dies a ordenar tota la informació que teniu sobre el disseny de personatges, escenaris, tipografies…
Pensareu que potser no teniu prou material, o que segurament fent-ho de memòria o a «ull» n’hi haurà prou, però feu-me cas. No val la pena fer-ho així! La guia d’estils és una eina de treball i com més aviat la tingueu feta més aviat començareu a estalviar-vos temps alhora de dibuixar i animar.
Aquest cop posaré d’exemple la guia d’estils del capítol pilot de les «bastet ladies», poques s’han mantingut d’aquesta guia d’estils però estava feta amb molt de detall i em servirà per explicar com funciona la guia. (Amés, la guia nova encara s’ha de redactar per a ser presentable… aix!)
Què hi ha a una guia d’estils?
Normalment a la guia d’estils hi ha detallat tot allò que té a veure amb el projecte:
-Logotip
-gama cromàtica
-Personatges
-Fons
-Exemples
I si ho desenvolupem més, podem arribar a ampliar-ho per deixar clar coses com:
-Estructura dels capítols
-Aplicacions a productes
-excepcions
No us penseu que és poca cosa, realment s’hi ha de dedicar tanta minuciositat que pot constar de centenars de pàgines. En aquesta entrada parlaré dels personatges i prou (i ja quedarà prou llarga). Però en el cas dels fons i logotips es tractarà de la mateixa forma: proporcions, forma i els codis de color, la tipografia emprada…
Així que comencem pel primer que ens interessa
Gama cromàtica:
Cada personatge tindrà un nombre limitat de colors, i quedarà molt definit per aquesta gama cromàtica que escollirem, és a dir, tindrem una colla de colors que es repetiran capítol rere capítol això donarà un caràcter visual a tot el projecte!
tenir-ho clar ens servirà per moltes coses, per exemple, entendre quins colors són més representatius de la sèrie. Si més endavant fem algun projecte relacionat com pot ser un packaging, un llibre, o qualsevol producte amb la imatge gràfica de la nostra sèrie tindrem amb això una guia extraordinària per a escollir els colors amb els quals la gent ho identificarà!
Guia de colors dels personatges:
Bé, ara anem al que ens interessa realment, ja sabem què és la gama cromàtica, però ara entendrem com afecta això als personatges.
Cada personatge té uns colors identificatius. En el capítol pilot, cada personatge té un color de cabell, de pell, ulls, per cada peça de roba (una o dues segons com vesteixin), i sabates.
Com veiem (si sabem comptar) es tracta de 4 o 5 colors depenent del personatge i la quantitat de peces de roba. Al mateix temps per tal de diferenciar el personatge del fons (i que no hi hagi problemes), vaig dotar d’una variació de cada color per als contorns, i per tant aquests 4 o 5 colors es converteixen en 8 o 10.
No només això, si no que per les ombres hi vaig aplicar un 10% de negre a les zones corresponents que ho enfosqueix.

Com veieu hi ha moltíssims colors! Per això és important tenir la guia d’estil per tal que es mantengui la coherència de colors escena rere escena, cosa impossible si ho fem de memòria.
Proporcions entre personatges:
Un altre element que defineix als personatges és la seva forma i mida. Poden ser més alts, més baixos, més prims o més grassos, poden tenir el cap molt gran, o molt petit! I el mateix amb els peus…
És, per tant, essencial alhora de dotar de diferències als personatges, de tenir-les clares i ben documentades. Així tindrem una coherència en quant a forma i mida que ajudarà a l’espectador (i a nosaltres mateixos) a distingir bé els personatges. I en última instància de que cada personatge tingui la seva personalitat visual, de fer-los diferents entre ells i atractius.
Tot això ha d’estar ben escrit i mostrat a la guia d’estils

Com he dit, aquestes diferències han d’estar documentades. I per estar ben documentades què pot ser millor que un esquema comparatiu entre els personatges? Aquest exemple és d’alçades, però si creeu personatges amb altres tipus de diferències (mides d’ulls, de boques, fins i tot pit…) també us anirà bé de fer-ho, així tindreu una referència visual per cada cop que els heu de dibuixar i no només de memòria, que pot jugar males passades, sobretot en qüestió de mides.

I per acabar us posaré uns fotogrames del capítol pilot, aquí podeu veure com s’ha aplicat la guia d’estils. Hi ha varies preses del capítol, però els personatges sempre són iguals, no els ha canviat cap tret físic, ni els han crescut els cabells ni ha canviat cap altre tret visual. Els colors es mantenen sempre iguals d’imatge a imatge.

Així s’aconsegueix tenir una continuïtat visual, anem identificant cada personatge constantment, i podem entendre i seguir la història correctament. Si hi hagués algun canvi de forma o color, ens costaria entendre-ho, fins al punt que si és un canvi molt dramàtic podem creure que es tracta d’un altre personatge.
S’ha d’anar amb compte, i de mantenir sempre la coherència visual.
I això és tot per avui! Ens veiem a la propera entrada!
Una resposta a “Animació 6: la guia d’estils”
[…] els puc canviar! És un producte i ha de ser reconeixible! Per tant… toca seguir fent-los com fins ara. Però el que puc fer és fer un altre projecte i […]